5 najboljši recept za mafine: Hitro, enostavno in okusno

5 najboljši recept za mafine: Hitro, enostavno in okusno

Ste kdaj pomislili, da bi sami pripravili mafine doma? Vendar se vam je zdelo preveč zahtevno in zamudno? No, to sploh ni res! Priprava mafinov je enostavna in hitra. Poleg tega pa lahko sestavine prilagodite svojemu okusu in uživate v slastnih in dišečih mafinih kar v udobju vašega doma.

Obstaja veliko različnih receptov za mafine, a danes vam bom predstavila najboljši recept za te dišeče, mehke in sočne mini mafine in nasveti, ki bodo poskrbeli za popoln rezultat.

Kaj so Mafini?

Mafini so priljubljena sladica, ki izhaja iz angleške in ameriške kuhinje. Gre za manjše okrogle kolačke, ki so običajno pečeni v posebnih modelih za mafine. Njihova značilnost je rahla in puhasta struktura, ki jo dosežemo z uporabo pecilnega praška. Mafini so izredno prilagodljivi, saj jih lahko pripravimo v številnih različicah – od klasičnih vanilijevih, čokoladnih, sadnih do bolj eksotičnih okusov, kot so limona in mak, buča ali celo z dodatkom zelenjave.

5 najboljši recept za mafine

Nekaj najboljši recept za mafine, ki jih lahko pripravite doma:

1. Čokoladni mafini s koščki čokolade

Čokoladni mafini s koščki čokolade: najboljši recept za mafine

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 50 g kakava v prahu
  • 150 g sladkorja
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 2 jajci
  • 250 ml mleka
  • 100 ml rastlinskega olja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 150 g koščkov čokolade

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 °C in pripravite pekač za mafine z 12 vdolbinicami.
  2. V veliki posodi zmešajte moko, kakav v prahu, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
  3. V drugi posodi stepite jajca, mleko, rastlinsko olje in vanilijev ekstrakt.
  4. Mokre sestavine postopoma vlijte v suhe sestavine in dobro premešajte, dokler ne dobite enakomerne mase.
  5. Vmešajte koščke čokolade.
  6. Testo razporedite v pekač za mafine in pecite približno 20-25 minut, dokler v sredino mafina, zapičen zobotrebec, ne izstopi čist.
  7. Ohladite na rešetki in postrezite.

Preberi več: 5 Hitri in Okusni Recepti za Kosilo z Mesom

2. Mafini z jogurtom

Mafini z jogurtom: najboljši recept za mafine

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 2 jajci
  • 125 ml rastlinskega olja
  • 250 ml naravnega jogurta
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 °C in pripravite pekač za mafine z 12 vdolbinicami.
  2. V veliki posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
  3. V drugi posodi stepite jajca, rastlinsko olje, jogurt in vanilijev ekstrakt.
  4. Mokre sestavine postopoma vlijte v suhe sestavine in dobro premešajte, dokler ne dobite enakomerne mase.
  5. Testo razporedite v pekač za mafine in pecite približno 20-25 minut, dokler v sredino mafina, zapičen zobotrebec, ne izstopi čist.
  6. Ohladite na rešetki in postrezite.

3. Limetini mafini z makom

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 2 jajci
  • 200 ml kisle smetane
  • 100 ml rastlinskega olja
  • 2 žlički limetinega soka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlički maka

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 °C in pripravite pekač za mafine z 12 vdolbinicami.
  2. V veliki posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
  3. V drugi posodi stepite jajca, kislo smetano, rastlinsko olje, limetin sok in vanilijev ekstrakt.
  4. Mokre sestavine postopoma vlijte v suhe sestavine in dobro premešajte, dokler ne dobite enakomerne mase.
  5. Vmešajte mak.
  6. Testo razporedite v pekač za mafine in pecite približno 20-25 minut, dokler v sredino mafina, zapičen zobotrebec, ne izstopi čist.
  7. Ohladite na rešetki in postrezite.

Preberi več: Putika Dieta Recepti: Hitro, Enostavno in Okusno!

4. Mafini z Nutello

Mafini z Nutello: najboljši recept za mafine

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 2 jajci
  • 125 ml rastlinskega olja
  • 250 ml mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 150 g Nutelle

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 °C in pripravite pekač za mafine z 12 vdolbinicami.
  2. V veliki posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
  3. V drugi posodi stepite jajca, rastlinsko olje, mleko in vanilijev ekstrakt.
  4. Mokre sestavine postopoma vlijte v suhe sestavine in dobro premešajte, dokler ne dobite enakomerne mase.
  5. Testo razporedite v pekač za mafine, tako da vsako vdolbinico napolnite do polovice.
  6. Na sredino vsake mafinske vdolbine dodajte žličko Nutelle in jo prekrijte s preostalim testom.
  7. Mafine pecite približno 20-25 minut, dokler v sredino mafina, zapičen zobotrebec, ne izstopi čist.
  8. Ohladite na rešetki in uživajte.

5. Korenčkovi mafini s kremnim sirom

Korenčkovi mafini s kremnim sirom

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke soli
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 2 jajci
  • 200 ml grškega jogurta
  • 100 ml rastlinskega olja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 200 g naribanega korenja
  • 100 g kremnega sira, zmehčanega

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 °C in pripravite pekač za mafine z 12 vdolbinicami.
  2. V veliki posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, cimet, ingver in muškatni orešček.
  3. V drugi posodi stepite jajca, grški jogurt, rastlinsko olje in vanilijev ekstrakt.
  4. Mokre sestavine postopoma vlijte v suhe sestavine in dobro premešajte, dokler ne dobite enakomerne mase.
  5. Nežno vmešajte naribano korenje.
  6. Polovico testa razporedite po pekaču za mafine, nato v sredino vsakega mafina dodajte približno 1 žličko zmehčanega kremnega sira. Pokrijte s preostalim testom.
  7. Mafine pecite približno 20-25 minut, dokler v sredino mafina, zapičen zobotrebec, ne izstopi čist.
  8. Ohladite na rešetki in postrezite.

S temi najboljši recept za mafine lahko ustvarite različne okuse in uživate v slastni pečeni poslastici. Preizkusite jih sami ali pa jih delite s prijatelji in družino ter razveselite njihove brbončice.

Preberi več: 7 Kuharski Recepti za Sladkorne Bolnike

Kako shraniti muffine?

Sveže pečene mafine je najbolje uživati čim prej, da ostanejo mehki in okusni. Če pa jih želite shraniti za kasneje, sledite tem korakom, da ohranite njihovo svežino:

  1. V popolnoma hladnem stanju: Pred shranjevanjem poskrbite, da so mafini popolnoma ohlajeni. Topli mafini bodo ustvarili kondenzacijo, kar lahko privede do vlažnosti in plesni.
  2. Shranjevanje pri sobni temperaturi: Mafine shranite v nepredušno zaprti posodi ali vrečki z zadrgo pri sobni temperaturi. Tako shranjeni bodo ostali sveži do 2 dni.
  3. Hlajenje: Če želite mafine shraniti dlje časa, jih lahko hranite v hladilniku. V tem primeru jih zavijte v plastično folijo ali jih shranite v nepredušno posodo. V hladilniku bodo mafini ostali sveži do en teden.
  4. Zamrzovanje: Za še daljše shranjevanje mafine lahko zamrznete. Zavijte jih posamično v plastično folijo in jih nato shranite v vrečki za zamrzovanje ali v nepredušni posodi. Zamrznjeni mafini bodo dobri do tri mesece. Pred uživanjem jih odtajajte pri sobni temperaturi ali pa jih rahlo segrejte v mikrovalovni pečici.

S temi nasveti boste lahko uživali v svojih najljubših mafinah vse dni v tednu!

Nasveti in triki za popolne mafine

  1. Ne premešajte testa: Ko združite mokre in suhe sestavine, testo mešajte samo dokler ni vse enakomerno združeno. Preveč mešanja lahko povzroči trde in goste mafine.
  2. Uporabite sobno temperaturo sestavin: Jajca, mlečni izdelki in druge sestavine naj bodo pri sobni temperaturi, preden jih uporabite. Tako se bodo vse sestavine enakomerno pomešale in mafini bodo mehkejši.
  3. Ne odpirajte pečice prehitro: Med peko pečice ne odpirajte prvih 15 minut, saj lahko to povzroči upadanje mafinov. Preverite jih šele v zadnjih 5 minutah peke.
  4. Pravilno napolnite vdolbinice za mafine: Napolnite vdolbinice za mafine do dve tretjini, da preprečite čezmerno polnjenje in razlitje. To omogoča, da se mafini lepo dvignejo in dobijo lepo obliko.
  5. Dodajte nekaj vlage: Sadje, jogurt ali pireji lahko dodajo potrebno vlago mafini. Poskrbite, da ne boste pretiravali, da mafini ne bodo preveč mokri.
  6. Preizkus z zobotrebcem: Preden mafine vzamete iz pečice, vedno preverite s testom zobotrebca – če izstopi čist ali z le nekaj drobtinami, so mafini pečeni.
  7. Izberite pravi papir za mafine: Uporabite kakovostne papirčke za mafine, da se z lahkoto odlepijo, ko so mafini pečeni. Slabo kakovostni papirčki se lahko lepijo in uničijo obliko mafinov.
  8. Eksperimentirajte z različnimi okusi in dodatki: Ne bojte se eksperimentirati z različnimi okusi, kot so oreščki, čokoladni koščki, ali različne začimbe. Dodajte svoje najljubše sestavine za edinstven pridih.

S temi nasveti in triki boste vedno pekli popolne mafine, ki bodo navdušili vse okoli vas!

Preberi več: 7 Enostavni Kuharski Recepti za Vsakdan: Hitri in Okusni

Sklep

Mafini so odlična sladica, ki jo lahko postrežete za zajtrk, malico ali pa kot prigrizek ob skodelici kave. S temi preprostimi recepti in nasveti boste lahko pripravili različne vrste mafinov in uživali v njihovem edinstvenem okusu. Ne pozabite na pravilno shranjevanje in upoštevajte trike za popolne mafine ter vedno boste imeli slastne in sočne mafine pri roki.

Pogosta vprašanja

Kako preprečiti, da se mafini prilepijo na papirčke?

Da preprečite lepljenje mafinov na papirčke, uporabite kakovostne papirčke za mafine in rahlo premažite notranjost z oljem ali maslom. Prav tako se izogibajte najslabši kakovosti papirčkov, saj so ti običajno bolj nagnjeni k lepljenju.

Kako naj vem, da so moji mafini pečeni?

Mafinov preizkusite s pomočjo zobotrebca. Če zobotrebec izstopi čist ali z le nekaj drobtinami, so mafini pečeni. Mafine pecite glede na čas, priporočen v receptu, vendar pazite, da pečice ne odpirate prehitro, da mafini ne padejo skupaj.

Ali lahko mafine prilagodim brez glutena?

Da, mafine lahko enostavno prilagodite brez glutena. Uporabite brezglutensko moko, ki je vnaprej pripravljena za peko, in preverite ostale sestavine, da ne vsebujejo glutena. Prav tako morda nekoliko prilagodite količine, saj brezglutenska moka lahko vpije več tekočine.

Kako lahko mafine naredim bolj vlažne?

Za vlažnost mafinov lahko dodate sestavine, kot so jogurt, sadni pireji ali olje. Pomembno je ravnotežje, da mafini niso preveč mokri. Sledite receptu in le rahlo povečajte vlage, če menite, da je potrebno.

Ali lahko zamrznem že pečene mafine?

Seveda! Mafine popolnoma ohladite, zavijte posamično v plastično folijo in jih nato shranite v vrečki za zamrzovanje ali nepredušni posodi. Tako shranjeni mafini bodo dobri do tri mesece. Pred uživanjem jih odtajajte pri sobni temperaturi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top