Močan Potres na Japonskem: Prebivalci Evakuirajo Obalna Območja

Močan Potres na Japonskem: Prebivalci Evakuirajo Obalna Območja

V ponedeljek je osrednji del Japonske doživel silovit potres. Zaradi tega dogodka so oblasti izdale opozorilo ljudem, da zapustijo določena obalna področja na zahodu države. Ta naravna katastrofa je povzročila uničenje številnih zgradb, pustila na tisoče gospodinjstev brez električne energije in povzročila precejšnje težave v prometu po celotni regiji.

Potres, močan ko strela, z magnitudo 7,6, je nedavno stresel Japonsko. Povzročil je valove, visoke skoraj meter, tam ob Japonskem morju. V Ishikawi, Niigati, Toyami, pa tudi v daleč Vladivostoku in Nahodki, so hitro zazvenela opozorila na cunami.

Na Japonskem so takoj šli v akcijo. Vlada je poročala, da so nekatere hiše samo še kup ruševin. Poslali so vojake, da pomagajo ljudem, ki so ostali brez vsega. Povsod so razpadle zgradbe, ceste so razrite. Pa še to: ker tla tam ne mirujejo že tri leta, se bojijo, da bodo potresi še kar prihajali. Premier Kishida je dal vedeti, naj bodo ljudje pripravljeni – na vse.

V Tokiu so samo začutili, kako se zemlja trese, a prava nevšečnost je bila drugje. V Ishikawi in Toyami je več kot 36.000 hiš ostalo brez luči. Ni šlo ne vlak ne telefon, letala pa so morali preusmeriti ali pa so jih kar odpovedali.

Jedrske elektrarne? Tam ob morju pravijo, da je vse v redu, tudi v Fukui in v Shikini tovarni v Ishikawi.

To ni prvič, da je Japonsko streslo. Leta 2011 je bil potres, pa cunami. Skoraj 20.000 ljudi je izgubilo življenje, v Fukušimi pa je šlo vse narobe. Leta 1995 je bil spet potres. Tokrat v zahodni Japonski. Umrlo je več kot 6.000 ljudi.

Letos je potres prišel ravno 1. januarja, ko imajo Japonci praznik. Ljudje so šli v templje, da bi pozdravili novo leto, a v Kanazawi so našli samo podrta vrata svetišča in prestrašene ljudi.

Ljudje so se zatekli v šole in druge varne prostore. Tisti, ki niso bili na poti potresa, so vse to gledali od daleč. Med njimi je bil tudi deskar na snegu iz Tajvana, ki je bil ravno v Hakubi, ko se je zemlja začela tresti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top