Houthi Napadi v Rdečem morju se Nadaljujejo Kljub Okrevanju Trgovine, Opozarja Poveljnik

Houthi Napadi v Rdečem morju se Nadaljujejo Kljub Okrevanju Trgovine, Opozarja Poveljnik

Jemenski uporniki Houthi še kar nadaljujejo s svojimi “nepremišljenimi” napadi na trgovske ladje po Rdečem morju, je v soboto povedal glavni poveljnik ameriških morskih sil na Bližnjem vzhodu. To se dogaja kljub temu, da se vse več držav pridružuje mednarodni misiji za zaščito ladij na tej pomembni trgovski poti, kjer se trgovski promet postopoma spet krepi.

Pred dobrima dvema tednoma se je začela operacija “Čuvaj Prosperitete“, ki je že močno pripomogla k boljši varnosti po vsej regiji Rdečega morja. Kar 1200 trgovskih ladij je od takrat varno preplulo to območje, brez enega samega incidenta z droni ali izstrelki. To je potrdil tudi podadm. Brad Cooper v nedavnem pogovoru za Associated Press. Danska se je nedavno pridružila operaciji, poslala bo svojo fregato.

Podpora Irana Hutijem, ki napadajo izraelske ladje kot odziv na dogajanja v Gazi, ostaja v središču pozornosti. Spopadi se še posebej zaostrujejo v ožini Bab el-Mandeb, ki povezuje Adenski zaliv, Rdeče morje in Sueški prekop. Zaradi teh napadov so se nekateri ladjarji odločili začasno obiti ožino, drugi pa so izbrali celo daljšo pot okoli Afrike.

V južnem delu Rdečega morja in v zahodnem Adenskem zalivu trenutno patruljirajo vojaške ladje iz ZDA, Francije in Združenega kraljestva. Od začetka operacije so že sestrelili 17 dronov in štiri protiladijske balistične rakete. USS Mason, ameriški mornariški rušilec, se je nedavno izkazal z uničenjem drona in rakete.

Pentagon poroča o pomembnih pogovorih med ZDA in nizozemsko obrambno ministrico Kajso Ollongren. Skupaj sta ostro obsodila napade Hutijev, ki jih označujeta za “nesprejemljive” in “destabilizirajoče”. Poudarjena je bila potreba po mednarodnem sodelovanju v boju proti tej težavi.

Operacija Čuvaj Prosperitete, ki je zaživela aprila 2022, je namenjena krepitvi pomorske varnosti v tej ključni regiji. Po tem, ko so Hutiji leta 2014 zasedli jemensko prestolnico Sano, je eskalirala vojna proti koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije. Od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom so Hutiji okrepili svoje napade na ladje v tem območju.

Ladijska družba Maersk, ki je zaradi prejšnjih napadov svoje ladje preusmerila na pot okoli Afrike, zdaj napoveduje, da bo zaradi izboljšane varnosti ponovno začela uporabljati pot skozi ožino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top