Laringitis pri otroku

Laringitis pri otroku

Ali ste vedeli, da je laringitis ena izmed najpogostejših okužb zgornjega dihal pri otrocih? Praviloma se najpogosteje pojavi pri otrocih, mlajših od 5 let. V večini primerov gre za virusno okužbo, ki prizadene glasilke in vokalne žice ter povzroči otekanje in vnetje grla.

Kljub temu, da je laringitis pogosta bolezen, pa starši pogosto niso dovolj informirani o tej. Ta bolezen ni nevarna, vendar pa lahko povzroči veliko nelagodja in težav z dihanjem pri otroku. Laringitis pri otroku je lahko tudi znak, da ima otrok šibek imunski sistem in je bolj nagnjen k virusnim okužbam. V nadaljevanju boste izvedeli več o simptomih, vzrokih in zdravljenju laringitis pri otroku.

Kaj je laringitis pri otroku?

Laringitis je vnetje glasilk in vokalnih žic, ki se nahajajo v grlu. Glasilke so odgovorne za proizvajanje zvoka, ko zrak prehaja skozi njih in jih povzroči vibriranje. Ko pride do laringitisa, glasilke otečejo in vnamejo, kar povzroči spremembo glasu, pogosto pa tudi hripavost ali popolno izgubo glasu.

Laringitis je običajno posledica virusnih okužb, lahko pa ga povzročijo tudi bakterijske okužbe, alergije, draženje od kajenja ali drugih kemikalij, pa tudi pretirano uporabo glasilk pri glasnem petju ali kričanju. To stanje lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od vzroka in resnosti vnetja.

Preberete lahko tudi: Domača Zdravila za Boleče Grlo: Naravna Lajšanja

Vzroki za laringitis pri otroku

1) Virusna okužba

Kot smo že omenili, je najpogostejši vzrok za laringitis pri otroku virusna okužba, praviloma prehlad ali gripa. Te okužbe povzročajo otekanje in vnetje sluznice grla, kar lahko privede do laringitisa. Otroci so bolj nagnjeni k virusnim okužbam zaradi šibkega imunskega sistema, zato je pomembno, da poskrbimo za njihovo imunsko odpornost.

2) Bakterijska okužba

Bakterijski laringitis je manj pogost, vendar pa lahko povzroči resnejše težave in potrebuje zdravljenje z antibiotiki. Najpogosteje ga povzroča bakterija Haemophilus influenzae ali streptokokna bakterija. Otrok lahko zboli za bakterijskim laringitisom tudi po prehladu ali gripi, ko je imunski sistem oslabljen.

3) Alergije

Alergijski laringitis se pojavi kot odziv na alergen, ki draži sluznico grla in povzroči vnetje ter otekanje glasilk. To stanje lahko spremlja tudi izcedek iz nosu, srbečica in kihanje. Kontakt z alergeni, kot so prah, cvetni prah ali živalska dlaka, lahko povzroči alergijski laringitis.

4) Draženje grla

Draženje grla zaradi kajenja ali izpostavljenosti drugim kemikalijam lahko povzroči tudi laringitis pri otroku. Otrokova sluznica je še posebej občutljiva na dražilne snovi, zato je pomembno, da v okolju, kjer se nahaja otrok, ni dima ali drugih škodljivih snovi.

laringitis pri otroku

Preberete lahko tudi: Bolečine v Mišicah Grla: Vzroki, Simptomi in Zdravljenje

Simptomi laringitis pri otroku

Glavni simptom laringitis pri otroku je sprememba glasu, ki ga lahko spremlja hripavost ali popolna izguba glasu. Poleg tega se lahko pojavijo še naslednji simptomi:

  • Suho grlo in kašelj
  • Težave pri dihanju ali hripanje
  • Površno dihanje ali sopenje
  • Slabost ali bruhanje
  • Vročina
  • Izcedek iz nosu in kihanje (pri alergijskem laringitisu)

Če ima otrok težave z dihanjem, je potrebno takoj poiščite zdravniško pomoč.

Kako prepoznati laringitis pri dojenčkih in malčkih?

Prepoznavanje laringitisa pri dojenčkih in malčkih je lahko nekoliko zahtevnejše, saj še ne znajo jasno izraziti svojih simptomov. Kljub temu pa obstaja nekaj značilnih znakov, ki vam lahko pomagajo ugotoviti, ali vaš otrok morda trpi za laringitisom:

  • Hripav jok: Pri dojenčkih je lahko eden prvih znakov laringitisa hripav ali škripajoč jok.
  • Težave z dihanjem: Če opazite, da vaš dojenček težko diha, ima hitro ali plitvo dihanje, lahko to kaže na otekanje glasilk.
  • Stridor: To je visokotonski zvok, ki ga otrok proizvaja pri vdihu zaradi zoženja dihalnih poti.
  • Nemiren spanec: Laringitis lahko pri dojenčkih povzroči tudi nemir in težave s spanjem, saj se simptomi pogosto poslabšajo ponoči.
  • Kašelj: Dojenčkovi in malčkovi kašelj je lahko suh in dražeč, pogosto ga spremlja hripavost.
  • Zmanjšan apetit: Oteženo dihanje in bolečine v grlu lahko privedejo do zmanjšanega apetita ali težav pri hranjenju.

Če pri vašem otroku opazite katerega od teh simptomov, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, da bi potrdili diagnozo in se dogovorili za ustrezno zdravljenje.

Preberete lahko tudi: Vneto Grlo Med Nosečnostjo: Nasveti za Lajšanje Nelagodja

Zdravljenje laringitis pri otroku

Večina primerov laringitis pri otroku ne potrebuje posebnega zdravljenja in se pozdravi sama od sebe v nekaj dneh. Vendar pa je pomembno poskrbeti za udobje otroka in olajšati simptome. Nekateri koraki, ki jih lahko sprejmete doma, so:

1) Hladen zrak

Hladen zrak lahko pomaga pri lajšanju otekanja in vnetja grla. Odprite okna ali vklopite klimatsko napravo, da bo otrok dihal hladen zrak.

2) Vlaženje zraka

Suhe notranje prostore lahko poslabšajo simptome laringitisa, zato je pomembno zagotoviti vlažen zrak. Uporabite vlažilnik ali pa postavite posodo z vodo blizu grelnika, da se bo zrak navlažil.

3) Počitek glasu

Če je otrok izgubil glas ali če ima hripavost, mu priporočamo počitek glasu. Preprečite kričanje in govorjenje na glas ter spodbudite otroka, naj si piše ali pokaže na stvari.

4) Pitje tekočin

Pomembno je zagotoviti, da otrok uživa dovolj tekočine, saj lahko dehidracija poslabša simptome laringitisa. Ponudite mu vodo ali topel čaj, ki bo pomagal lajšati kašelj.

5) Zdravila proti bolečinam in vročini

Če ima otrok vročino ali je prizadet zaradi bolečega grla, mu lahko daste zdravilo proti bolečinam in vročini, kot je paracetamol ali ibuprofen. Pred uporabo zdravil vedno preverite navodila in posvetujte z zdravnikom.

Naravna zdravila za lajšanje simptomov laringitis pri otroku

Poleg zgoraj omenjenih ukrepov lahko uporabite tudi naravna zdravila, ki bodo pomagala ublažiti simptome laringitis pri otroku . Med najbolj učinkovita naravna zdravila spadajo:

1) Čebula in med

Čebula ima protivnetne lastnosti, med pa deluje kot naravni antibiotik in pomirja bolečino v grlu. Narežite čebulo na majhne koščke in jo zmešajte z medom. Otroku dajte eno žličko mešanice trikrat na dan.

2) Ingver

Ingver deluje protivirusno in pomaga pri lajšanju kašlja ter odpira dihalne poti. Naredite ingverjev čaj, tako da narezane korenine namočite v vrelo vodo za 10 minut. Čaj lahko sladkate z medom in ponudite otroku večkrat na dan.

3) Parne inhalacije

Parna inhalacija pomaga pri lajšanju težav pri dihanju in odpira zamašene dihalne poti. Dodajte nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa ali bora v toplo vodo in pustite, da otrok vdihava paro pod brisačo. Bodite pazljivi, da se otrok ne opeče.

4) Čaj iz žajblja

Žajbelj ima protivnetne lastnosti in pomaga pri lajšanju bolečin v grlu. Naredite čaj iz suhega ali svežega žajblja in ga sladkajte z medom. Otroku ponudite nekajkrat na dan.

Preberete lahko tudi: Domače zdravilo za vnete dlesni: Kako odpraviti vnetje dlesni?

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Čeprav večina primerov laringitis pri otroku ne zahteva posebnega zdravljenja, se v nekaterih primerih lahko pojavijo resnejši zapleti. Obiščite zdravnika, če:

  • Otrok težko diha ali ima hudo hripavost
  • Ima visoko vročino, ki se ne zniža s paracetamolom ali ibuprofenom
  • Težko pije tekočine ali je dehidriran
  • Ima oteklo vratno ali obrazno področje

Preprečevanje laringitis pri otroku

Kljub temu, da se laringitis ne da vedno preprečiti, lahko sprejmete nekatere ukrepe za zmanjšanje tveganja za njegov pojav pri otrocih:

  • Izbegajte dim in druge dražilne snovi v okolju, kjer se nahaja otrok
  • Pravilno higieno rok je ključnega pomena za preprečevanje širjenja virusov in bakterij, ki lahko povzročijo laringitis
  • Poskrbite za vlažen zrak v zaprtih prostorih, še posebej pozimi, ko se uporablja ogrevanje
  • Otrokom, ki so nagnjeni k alergijam ali imajo astmo, dajte preventivna zdravila in se posvetujte z zdravnikom o možnosti cepljenja proti gripi in drugim okužbam dihal.

Zaključek

Laringitis pri otroku je pogosta bolezen, ki pa se večinoma pozdravi brez posebnega zdravljenja. Pomembno je zagotoviti udobje otroku in olajšati simptome. Zgoraj omenjene metode lahko pomagajo pri lajšanju težav pri dihanju in blaženju bolečine v grlu.

V primeru hujših simptomov ali če se stanje ne izboljša, se posvetujte s svojim zdravnikom. Pravilna prehrana, higiena in izogibanje dražilnim snovem lahko pomagajo preprečiti pojav laringitisa pri otroku. Z vztrajnostjo in skrbno nego bo vaš otrok kmalu okreval in ponovno užival v igri in raziskovanju sveta okoli sebe.

Preberete lahko tudi: Lovorjev Čaj Proti Kašlju: Kako Narediti in Uporabiti

Pogosta vprašanja

Kako dolgo traja laringitis pri otroku?

Trajanje laringitisa se lahko razlikuje glede na vzrok in resnost okužbe. V večini primerov se otroci okrevajo v enem tednu, vendar je lahko prisotna blagost v določenih primerih celo do dva tedna. Če simptomi trajajo dlje, se posvetujte z zdravnikom.

Ali lahko otrok z laringitisom hodi v vrtec ali šolo?

Praviloma je bolje, da otrok z laringitisom ostane doma, dokler se ne počuti bolje in ne predstavlja več tveganja za širjenje okužbe. To običajno pomeni, da otrok ostane doma vsaj nekaj dni, dokler je še vedno bolan ali ima videnih simptomov, kot so vročina in močan kašelj.

Kako prepoznam, ali ima moj otrok laringitis?

Laringitis pri otrocih lahko prepoznate po različnih simptomih, kot so hripavost, težave z dihanjem, bolečine v grlu, suh in dražeč kašelj ter zmanjšan apetit. Pogosto se simptomi poslabšajo ponoči. Če opazite katerega od teh znakov, se posvetujte z zdravnikom za natančno diagnozo.

Ali lahko laringitis pri otroku vodi v resnejše stanje?

Čeprav je laringitis večinoma blag in se pozdravi sam, lahko v nekaterih primerih povzroči resnejše zaplete, kot so hude težave z dihanjem ali visoka vročina. Pomembno je, da poiščete zdravniško pomoč, če simptomi trajajo dlje kot tri dni, se poslabšajo ali če otrok težko diha.

Ali je laringitis nalezljiv?

Da, laringitis je lahko nalezljiv, še posebej, če je posledica virusne okužbe. Virusi, ki povzročajo laringitis, se prenašajo z neposrednim stikom, kašljanjem, kihanjem ali dotikom okuženih površin. Pomembna je dobra higiena rok in izogibanje tesnemu stiku z okuženimi osebami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top