Tofu Recepti za Zajtrk, Kosilo in Večerjo

Tofu Recepti za Zajtrk, Kosilo in Večerjo

Tofu je izjemno vsestranska sestavina, ki jo lahko vključite v številne jedi, od zajtrka do večerje. Ne samo, da je bogat vir beljakovin, je tudi odličen vir kalcija in drugih pomembnih hranil. Če želite kar najbolje izkoristiti tofu, je tukaj nekaj odličnih tofu recepti za vsak obrok dneva, skupaj s koristnimi nasveti za kuhanje s to priljubljeno sojino hrano.

Zakaj je tofu super?

  1. Najprej in najbolj očitno: Je odličen vir beljakovin! In to za tiste, ki se izogibajo mesu, pomeni zlato vredno odkritje. Ena porcija tofuj namreč prinese kar lep kupček beljakovin, kar pa našim mišicam nikakor ne škodi.
  2. Ni maščoben: Če imaš rad zdravo srce, je tofu super izbira. Vsebuje malo nasičenih maščob, kar pa je točno to, kar naše srce obožuje.
  3. Bogat je s hranili: In tu govorimo o mineralih. Železo, kalcij, magnezij, fosfor – ti vsi minerali se skrivajo v tofuju. In ker so naši kosti, mišice in celice prav noro srečni ob njihovi prisotnosti, je tofu na nek način pravi superjunak hrane.
  4. Vsestranska uporabnost: Tofu je kot tista pridna punca, ki se znajde povsod. Lahko ga mariniraš, pečeš, dušiš ali pa ga preprosto vržeš v solato. Skratka, z njim se da početi praktično vse!
  5. Zdrav za želodec: In to je pomembno. Tofu se namreč lepo prebavi, kar pa pomeni, da tvoj želodec ne bo imel nobenih težav z njim.

Slastni in okusni recepti za cel dan

1. Zajtrk: Tofu Skutni Namaz na Toastu

Tofu Recepti za Zajtrk

Začnite dan z okusnim in zdravim zajtrkom, tako da pripravite tofu skutni namaz na toastu. Za pripravo potrebujete naslednje sestavine:

  • 1 paket (400g) tofuja, odcejeno in osušeno s papirnato brisačo
  • 2 žlici svežega limoninega soka
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 strok česna, strt
  • 1 žlička suhe bazilike
  • Sol in poper po okusu

Navodila:

  1. V mešalniku zmešajte tofu, limonin sok, olivno olje, strt česen, baziliko, sol in poper, dokler ne dobite gladkega namaza.
  2. Namaz nanesite na toast in postrezite s svežim paradižnikom in listi bazilike.

Preberi več: Najbolj Priljubljeni Čaj za Hujšanje: Kako deluje in nasveti za pitje

2. Kosilo: Tofu Stir-Fry z Zelenjavo

Tofu Recepti za Kosilo

Za lahek in zdrav obrok za kosilo poskusite pripraviti tofu stir-fry z zelenjavo. Potrebujete naslednje sestavine:

  • 1 paket (400g) trdega tofuja, narezanega na kocke
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 2 korenčka, narezana na tanke rezine
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 skodelica brokolija, razdeljenega na majhne cvetove
  • 2 stroka česna, nasekljanega
  • 2 žlici sesekljanega ingverja
  • Sol po okusu
  • Kuhani riž za postrežbo

Navodila:

  1. Tofu marinirajte v sojini omaki 15-20 minut.
  2. V veliki ponvi segrejte sezamovo olje in dodajte mariniran tofu. Pražite 5-7 minut, da postane zlato rjave barve.
  3. Dodajte korenček, papriko, brokoli, česen in ingver ter kuhajte še 5-7 minut, dokler zelenjava ne postane mehka.
  4. Po okusu solite in postrezite s kuhanim rižem.

3. Večerja: Tofu Curry z Kokosovim Mlekom

Tofu Recepti za Večerjo

Za okusno in hranljivo večerjo poskusite pripraviti tofu curry z kokosovim mlekom. Potrebujete naslednje sestavine:

  • 1 paket (400g) mehkega tofuja, narezanega na kocke
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 čebula, sesekljana
  • 2 stroka česna, nasekljanega
  • 1 žlica svežega ingverja, nasekljanega
  • 2 žlici curry paste
  • 1 skodelica narezane bučke
  • 1 skodelica narezane papaje
  • 1 skodelica narezanega ananasa
  • 1 skodelica kokosovega mleka
  • Sol po okusu
  • Kuhani riž ali rezanci za postrežbo

Navodila:

  1. V veliki ponvi segrejte olje in dodajte čebulo, česen in ingver. Kuhajte 2-3 minute, dokler ne postanejo mehki.
  2. Dodajte curry pasto in pražite 1-2 minuti, da se začini sprostijo.
  3. Dodajte tofu, bučko, papajo, ananas in kokosovo mleko ter kuhajte 10-15 minut, dokler se vse sestavine ne prepojijo s curry omako.
  4. Po okusu solite in postrezite s kuhanim rižem ali rezanci.

Nasveti za Kuhanje s Tofujem

  • Pred uporabo vedno odcedite tofu in ga osušite s papirnato brisačo, da odstranite odvečno tekočino.
  • Tofu lahko marinirate v različnih omakah in začimbah, da mu dodate okus.
  • Pri pripravi jedi s tofu-jem bodite nežni, saj je lahko krhek in se lahko hitro razpade.
  • Poskusite različne vrste tofuja (mehki, trdi, dimljeni) za raznolike okuse in teksture v vaših jedeh.

Sklep

Z uporabo teh receptov in nasvetov lahko enostavno vključite tofu v vašo prehrano in uživate v okusnih ter hranljivih obrokih skozi celoten dan. Pri kuhanju s tofu-jem je le domišljija vaša meja, zato se prepustite ustvarjanju in uživajte v novih okusih!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top