Plaz grozi 15 stanovanjskim objektom v središču mesta

Plaz grozi 15 stanovanjskim objektom v središču mesta

Pričakuje se izvajanje obnovitvenih del, medtem ko se škoda na stavbah, cestah in kanalizaciji samo še povečuje.

V mestu Zagorje ob Savi so se po močnem neurju minulega leta zgodili obsežni zemeljski premiki skupne velikosti osem hektarjev, ki prizadenejo območje širine 350 metrov, poroča medij Zon.

Najbolj problematičen plaz je povzročil škodo na domovih, ki se nahajajo v bližini Ceste zmage, pri čemer je prišlo do pokanja tal, odpovedi infrastrukture, vključno z vodo, kanalizacijo in elektriko, in težav z javno osvetlitvijo. Nadalje se soočamo z nevarnostjo za zadrževalni bazen deževnice.

Sanacija omenjenega plazu bo zahtevala investicijo približno 6,5 milijona evrov. Občinski organi so načrt za popravila že poslali in trenutno čakajo odobritev Ministrstva za naravne vire in prostor.

Načrt za reševanje je pripravljen in vključuje gradnjo utrjenega jarka za zbiranje vode, ki se bo nato preko cevi stekala v bližnji potok Medija. Prav tako je v planu ureditev vodotoka, od glavne avtobusne postaje vse do mostu, ki leži južno.

Plaz grozi 15 stanovanjskim objektom v središču mesta

Projekt vključuje tudi izvedbo dveh linij globokih opornih pilotov, postavitev kamnitih opornih zidov, kamnito drenažo, obnovo osnovne infrastrukture, kakor so kanalizacija, voda in elektrika, ter popravilo cest.

“Izpeljava temeljitih ukrepov bo ključna za zagotovitev varnih življenjskih razmer za prebivalce,” navaja Ivo Vrtačnik, vodja oddelka za gospodarske javne službe na Občini Zagorje, v izjavi za Zon.

Kar se tiče rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki je trenutno v procesu likvidacije, so zaključili z vsemi potrebnimi sanacijami na področjih, ki so bila degradirana v času delovanja rudnika, vključno z regijama Bukove gore in Leš.

Po oddaji vseh potrebnih dokumentacij za zaključek rudarske pravice preteklega leta, Ministrstvo za naravne vire in prostor predvideva, da bo likvidacija rudnika dokončana do konca junija letos.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top