Iris Apfel: Delo za 9 predsednikov v Beli hiši

Iris Apfel: Delo za 9 predsednikov v Beli hiši

Iris Apfel se je uveljavila kot modna ikona v svojih kasnejših letih, ko je začela poudarjati svoje unikatne modne izbire. Njen stil je zaznamovala bogata paleta barv, raznolikost tekstur, vzorcev in izstopajoč nakit. Svoj pristop k modi je opisovala z načelom “več je več”, pri čemer se ni ozirala na tradicionalna modna pravila.

Iris Apfel je zaslovela kot modna ikona zaradi svoje unikatne predanosti stilu in izstopajoče osebnosti. Njeno rojstvo sega v 29. avgust 1921, odraščala je v Queensu, New York. Svojo mladost je obogatila z izobrazbo na Wisconsinski univerzi, kjer se je posvetila študijskemu področju notranje opreme.

V letu 2005 je njeno ime še bolj odmevalo po modnem svetu, ko je Metropolitan Museum of Art v New Yorku gostil razstavo z naslovom “Rara Avis: Selections from the Iris Apfel Collection”, ki je na ogled postavila njen impresiven nabor oblačil, nakita in dodatkov, s čimer je še utrdila svoj sloves modnega vplivneža.

Irisin vpliv in popularnost sta rasla skozi leta, zlasti z njeno sodelovanje v različnih projektih, kot so bili tisti z MAC Cosmetics in znamko očal Eyebobs, ter z njeno aktivno prisotnostjo na socialnih omrežjih, kjer je delila svoje modne nasvete in unikaten občutek za stil. S svojo navdihujočo zgodbo je postala simbol za mnoge, ki vrednotijo avtentičnost in samosvojost v modni industriji.

Iris je zapustila ta svet 1. marca leta 2023, v svojem domovanju v Palm Beachu, na Floridi. Leta 1948 je skočila v zakonski jarem s Carlom Apfelom, skupaj pa sta dve leti kasneje ustanovila tekstilno podjetje Old World Weavers, ki sta ga vodila vse do svoje upokojitve leta 1992. Njuno delo je zajemalo obnovo projektov za zveneča imena, kot so Greta Garbo in Estee Lauder.

Iris Apfel: Delo za 9 predsednikov v Beli hiši

Irisin talent je bil prepoznan tudi v Beli hiši, kjer je svoje veščine delila kar z devetimi predsedniki, med njimi z Dwightom Eisenhowerjem, Johnom F. Kennedyjem, Ronaldom Reaganom, Richardom Nixonom in Billom Clintonom. Mattel je leta 2018 kot poklon njenemu edinstvenemu stilu izdal Barbie lutko, ki jo je upodobil, s čemer je Iris postala najstarejši navdih za tako imenitno lutko. Tri leta nazaj je delila svojo življenjsko filozofijo, po kateri je potrebno biti zvest samemu sebi in se ne podrejati slepo množici.

Pomembno je, da se spoznaš in oblikuješ svoj slog v skladu s tem. Oblačiti se moraš za sebe, ne za druge ali za trenutne modne zapovedi. Ko se pogledaš v ogledalo, bi moral videti svoj odsev, ne pa odseva nekoga drugega. Če bi ljudje resnično živeli kot edinstveni posamezniki in si vzeli čas, da prestopijo čez okvire in prenehajo utelešati tisto, kar drugi pričakujejo od njih, bi bili veliko srečnejši. Vsakemu izmed nas je bog podaril osebnost, ki bi jo morali razkazovati, ne skrivati,” je poudarila Iris Apfel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top