Kar ne neha se: Nova zaušnica stranki SD

Kar ne neha se: Nova zaušnica stranki SD

Po aferi sodna palača in notranje pretrese v stranki se zdi, da se nemirni spanec stranke SD ne bo kmalu končal. Računsko sodišče jih zdaj prav tako preiskuje.

Kot poroča spletni portal Siol, trenutno računsko sodišče izvaja revizijski pregled nad stranko SD. To se izvaja v skladu s sklepom o reviziji, izdanim 13. junija 2023, v okviru zakonskih zahtev po zakonu o političnih strankah.

Osrednja točka revizije je financiranje stranke, posebej poudarek na visoki najemnini, ki jo plačuje Inštitut 1. maj. Ta inštitut, ustanovljen s strani Tanje Fajon, predsednice stranke, in bivšega generalnega sekretarja Klemna Žiberta, mesečno plačuje SD, ki je lastnik najetih prostorov, 13.500 evrov. To predstavlja 40% vseh letnih prihodkov inštituta v letu 2023. Vprašanje, ki se postavlja, je, zakaj inštitut, ki ima le tri zaposlene, potrebuje tako velike prostore (448 kvadratnih metrov) in ali to morda predstavlja prikrito financiranje stranke.

Nepremičninski strokovnjaki menijo, da je cena najema 30 evrov na kvadratni meter za neobnovljene prostore v Ljubljani pretirana. Siol je o tem podrobneje poročal.

Računsko sodišče redno izvaja revizije političnih strank, ki so v parlamentu, v obdobju štirih let po volitvah. Revizijo morajo opraviti pri strankah, ki prejmejo najmanj sto tisoč evrov sredstev.

V povezavi s to zgodbo je prišlo do odstopa pravosodne ministrice, ki je premierju Robertu Golobu predložila svojo odstopno izjavo. Prav tako je odstopil Klemen Žibert, glavni tajnik stranke. Čeprav so mnogi menili, da bi morala odstopiti tudi Tanja Fajon, ostaja na mestu predsednice, vendar je njena prihodnost v stranki negotova, še posebej v luči prihajajočega kongresa stranke, ki bo volilni in bo potekal aprila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top