Tožilstvo znova proti Igorju Bavčarju

Tožilstvo znova proti Igorju Bavčarju

Nekdanji predsednik uprave Istrabenz, Igor Bavčar, se sicer ni udeležil obravnave na višjem sodišču v Kopru, kjer pa so obravnavali pritožbo tožilstva glede njegove oprostitve v primeru Istrabenz.

Nekdanji predsednik upravnega odbora Istrabenz-a Igor Bavčar in predsednik upravnega odbora družbe Maksima Holding Miroslav Golubić sta bila lani v marcu oproščena obtožb zlorabe položaja pri prodaji delnic Intereurope in pri tem nudenja pomoči. Danes je višje sodišče v Kopru obravnavalo pritožbo tožilstva na to odločitev.

Sodba je bila že enkrat prej razveljavljena. Leta 2019 sta Bavčar in Golubić bila spoznana za kriva zaradi domnevne škode, ki sta jo povzročila Istrabenzu s prodajo delnic Intereurope. Bavčarju je bil dodeljen dveletni in pol zaporni kazni, Golubiću pa eno leto in osem mesecev zapora. Po pritožbi obeh obsojenih je višje sodišče v letu 2020 sodbo razveljavilo.

V ponovljenem sojenju je tožilka Mateja Jadrič Zajc trdila, da je Bavčar s pomočjo Golubića sklenil škodljiv posel za Istrabenz z namenom pridobitve nezakonite premoženjske koristi za družbo Maksima Holding. Bavčar, ki je preko podjetja FB investicije nadziral Maksima Holding, naj bi poskušal prevzeti Istrabenz.

Po besedah tožilke je Maksima Holding leta 2007 prodala delnice Intereurope Banki Celje z obveznostjo, da jih decembra odkupi po višji ceni. Pred rokom za odkup je Istrabenz vstopil v posel in odkupil delnice za več kot 14 milijonov evrov, naslednji dan pa jih prodal nazaj Banki Celje za 10,3 milijona evrov, s čimer naj bi povzročil 3,7 milijona evrov izgube za Istrabenz. Istega dne je bila sklenjena nova pogodba med Banko Celje in Maksimo Holding, po kateri je Maksima odkupila delnice v juliju 2008 za ceno, nižjo od borzne. Maksima Holding naj bi na koncu pridobila 3,2 milijona evrov koristi.

Tožilka Jadrič Zajčeva je trdila, da brez Golubićeve pomoči Bavčar posla ne bi mogel izpeljati. Ponovno je predlagala kazni za oba obtožena, vendar je sodnica Meri Mikac presodila, da dokazi ne potrjujejo obtožb. Teorija, da je Bavčar nameraval oškodovati Istrabenz za korist Maksime Holding, ni bila dokazana.

Specializirano državno tožilstvo je vztrajalo pri svojih obtožbah tudi na današnji seji višjega sodišča. Bavčar in njegov zagovornik Aljoša Dežman na sejo nista prišla. Dežman je v pisnem odgovoru zagovarjal, da je šlo pri poslih za repo pogodbe, kjer je razlika v ceni dejansko predstavljala obrestno mero. Po njegovem mnenju je šlo za kreditiranje Istrabenza, ki je potreboval denar za nakup delnic Petrola.

Golubić in njegova zagovornica Anka Kozamernik sta trdila, da pritožba ne pojasnjuje napak sodnice prve stopnje in da kaznivo dejanje ni bilo izvršeno. Višje sodišče bo svojo odločitev, kot običajno, izdalo pisno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top