Glasbeni svet v žalosti: Poslovil se je še en legendarni glasbenik, ki je pustil velik pečat

Glasbeni svet v žalosti: Poslovil se je še en legendarni glasbenik, ki je pustil velik pečat

Glasbeni svet je v žalosti, saj smo se poslovili še od ene velike glasbene ikone, ki jo je poznal prav vsak.

V sedemdeset sedmem letu starosti nas je zapustil Aston ‘Family Man’ Barrett, ikonični basist skupine Bob Marley and the Wailers, kot so sporočili iz tujih medijev. Jamajška ministrica za kulturo, Olivia Grange, je preko omrežja X (nekdanji Twitter) delila vest, da je Barrett umrl v bolnišnici na Univerzi v Miamiju v Združenih državah.

Barrett, ki se je rodil v letu 1946 v Kingstonu, je že od malih nog soustvarjal glasbeni svet reggaeja in duba. Sprva je njegovo srce zapolnjevala soul glasba, ki jo je rad prepeval ob poslušanju radia, a kmalu je odkril svojo strast do basa.

Z neverjetno iznajdljivostjo je sestavil svojo prvo bas kitaro iz preprostih materialov, kot so vezan les, palica za zavese in star pepelnik. V pogovoru za Bass Player leta 2007 je Barrett opisal, kako je igranje na bas zanj pomenilo petje z inštrumentom, pri čemer je ustvarjal melodije, ki so bile zanj kot baritonski vokal.

Svojo glasbeno pot je Barrett prepletel z bratom Carltonom, nastopajoč v različnih zasedbah, med katerimi so bili The Hippy Boys, The Upsetters z LeejemScratchem” Perryjem in seveda Bob Marley & the Wailers. Postal je mentor mnogim glasbenikom na Jamajki, vključno z znanimi Slyjem Dunbarjem in Robbiejem Shakespearom.

Barrett je bil ključni člen Wailersov v sedemdesetih letih, kjer je prevzel vlogo vodje spremljevalne skupine in koproducenta številnih njihovih albumov.

Svoje glasbeno znanje je delil vse do konca Marleyjevega življenja, sodeloval pa je na znanih albumih kot sta Burnin’ in Uprising. V svojem pogledu na glasbo je Barrett vedno iskal nove načine izražanja skozi bas, kar je opisal kot svojo usodo in edinstven pristop k igranju tega inštrumenta.

Leta 2006 je Barrett poskušal pridobiti priznanje in finančno nadomestilo za svoje delo z vložitvijo tožbe proti založbi Island Records, v kateri je zahteval 60 milijonov funtov. Kljub temu njegova prizadevanja niso obrodila sadov. V letu 2019 se je odločil za umik iz glasbene industrije.

Aston ‘Family Man’ Barrett bo ostal v spominu kot mojster basa, ki je s svojo kreativnostjo in inovativnostjo obogatil reggae glasbo. Njegova dediščina živi naprej v melodijah, ki so oblikovale zvok ene najbolj vplivnih glasbenih skupin vseh časov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top