Živil ki se jim je treba med jemanjem zdravila Strattera izogibati

Živil ki se jim je treba med jemanjem zdravila Strattera izogibati

Če imate ADHD in ste prejeli zdravilo Strattera, ste morda že opazili, kako pomembno je upoštevati zdravnikova navodila. Ste kdaj razmišljali o vplivu vaše prehrane na učinkovitost zdravila? V tem članku bomo raziskali živil, ki se jim je treba med jemanjem zdravila Strattera izogibati, in kako lahko prispevate k svojemu zdravju s pravilno prehrano.

Kaj je Zdravilo Strattera in Kako Deluje?

“Strattera je zdravilo, ki ga pogosto uporabljajo za lajšanje težav pri ADHD. Deluje tako, da pomaga uravnavati kemikalije v možganih. To pa pripomore k izboljšanju pozornosti, koncentracije in nadzora nad impulzi pri ljudeh, ki imajo to motnjo.”

Pomen Prehrane ob jemanju Strattere

Poleg rednega jemanja zdravila je pomembna tudi prehrana. Določena živila lahko namreč vplivajo na učinkovitost zdravila ali povzročijo neželene učinke. Zato je dobro biti pozoren na to, kaj jeste, medtem ko jemljete Strattero.

Zivil ki se Jim je Treba med Jemanjem Zdravila Strattera Izogibati

1. Kava in energijske pijače

Da, kofein je super za prebuditi se zjutraj, ampak ko jemljete Strattero, bi se mu raje izognili. Kofein lahko poveča nekatere neželene učinke zdravila in povzroči, da se počutite bolj živčno ali nemirno.

2. Grenivka

Tudi če imate radi grenivko, razmislite dvakrat, preden jo pojeste, ko jemljete Strattero. Vpliva lahko na način, kako telo absorbira zdravilo, kar lahko privede do neželenih stranskih učinkov.

3. Sadni sokovi z dodanim sladkorjem

Sadni sokovi so lahko zavajajoči – čeprav so iz naravnih sestavin, lahko vsebujejo veliko dodanega sladkorja. Ta sladkor lahko pospeši absorpcijo Strattere, kar lahko privede do težav s stabilnostjo ravni zdravila v telesu.

4. Alkohol

O, alkohol – vedno je na seznamu, kajne? No, tudi tokrat. Alkohol lahko poveča neželene učinke Strattere, kar ni ravno super, ko že poskušate obvladati ADHD.

5. Oreški in semena

Medtem ko so oreški in semena odličen vir zdravih maščob, lahko vplivajo na absorpcijo zdravila Strattera. Če jih uživate, je pametno o tem obvestiti svojega zdravnika, da lahko prilagodi odmerek zdravila.

6. Mlečni izdelki

Mleko je super za kosti, vendar lahko vpliva na absorpcijo zdravila. To ne pomeni, da se morate odpovedati mleku, ampak razmislite, kako pogosto ga uživate.

7. Maščobna hrana

Za večino od nas ni presenečenje, da je maščobna hrana na tem seznamu. Visok vnos maščobe lahko upočasni absorpcijo zdravila, kar lahko vpliva na njegovo učinkovitost.

8. Brusnični sok

Brusnice so odlične za zdravje, toda sok lahko vpliva na presnovo zdravila v vašem telesu. Če vam je všeč sok, razmislite o izbiri drugega sadnega okusa, ko jemljete Strattero.

9. Sladkarije in sladki prigrizki

Težko je reči ne sladkim prigrizkom, vendar visok vnos sladkorja lahko vpliva na učinkovitost zdravila. Poskusite se izogibati pretiranemu uživanju sladkarij.

10. Prekajeno meso

Čeprav je prekajeno meso lahko okusno, vsebuje snovi, ki lahko vplivajo na način, kako vaše telo razgradi zdravilo. Morda boste želeli razmisliti o drugih možnostih za kosilo, ko jemljete Strattero.

Kako Izboljšati Prehrano Med Jemanjem Strattere

Poleg izogibanja škodljivim živilom lahko tudi vključite nekaj koristnih živil v svojo prehrano, ki lahko podprejo vaše zdravje in učinkovitost zdravljenja ADHD. Med te spadajo:

  • Sadje in Zelenjava: Bogata sta z vitamini, minerali in antioksidanti, ki lahko izboljšajo splošno zdravje in počutje ter podprejo delovanje možganov.
  • Ribe: Losos, skuša in sled so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki lahko izboljšajo kognitivne funkcije in razpoloženje.
  • Celih Zrn: Polnozrnata žita, kot so rjavi riž, kvinoja in oves, so bogata z vlakninami in hranili ter lahko stabilizirajo raven sladkorja v krvi.
  • Oreščki in Semena: Orehi, mandlji in semena chia so bogat vir zdravih maščob, beljakovin in hranil, ki lahko podprejo zdravje možganov in izboljšajo koncentracijo.

Sklep

Z malo pozornosti do tega, kaj gre v tvoj želodec, lahko narediš ogromno za izboljšanje učinkovitosti zdravljenja ADHD in splošno dobro počutje. Če imate kakršne koli dvome ali vprašanja, se posvetujte s svojim zdravnikom ali specialistom za prehrano. Spomnite se, da je vaše dobro počutje vedno najpomembnejše!

Pogosta vprašanja

Ali je dovoljeno jesti hitro hrano med jemanjem Strattere?

Izogibajte se hitri hrani, saj lahko maščobe in aditivi vplivajo na splošno učinkovitost zdravljenja ADHD.

Kako dolgo traja, da začne Strattera delovati?

Učinki se lahko pokažejo po nekaj tednih redne uporabe, vendar se lahko individualno razlikujejo.

Ali lahko Strattero jemljem na tešče?

Da, vendar je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom, da prilagodite odmerek glede na vaše potrebe.

Kaj storiti, če se pojavi omotica po jemanju Strattere?

Če doživite omotico, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo morda priporočil prilagoditev odmerka.

Ali je v redu,ali kofein vpliva na strattero če preneham jemati Strattero, če se počutim bolje?

Ne prenehajte jemati zdravila brez posveta z zdravnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top